Vakt schema

hem Forum Besättning Vakt schema

Detta ämne innehåller 5 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  Linda Hammarberg - 2 år, 8 månader sedan.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2236 Svar

  Marcus och Allexius

  Hej! Marcus och Allexius här.
  Vi är ute på våran långfärdsseglats , vi lämnade Luleå i början på juni och bebefinner oss nu i Inverness!

  Vi har lite funderingar angående vakt scheman både när man är två st och tre st… Vi har provat lite olika scheman under resan, 4 timmars pass hela dygnet då vi varit 3 personer det har fungerat hyfsat men det är natten som är krånglig då samma person får det tyngsta natt passet varje dag! Över Nordsjön provade vi att dela upp natten mellan 23-05 med två timmars pass delat på tre och sen varsitt 6 timmars pass , fungerade på pappret mycket bra men vart socialt väldigt jobbigt för den som fick 6 timmars passet på morgonen!

  Har någon några egna erfarenhet av pass där alla tre eller två är lika ställda på båten med inte någon riktig skeppare som tar alla natt – pass!

  Alla tips är ovärderliga, tack på förhand!

  #2337 Svar

  Stefan Lindberg

  Hej Marcus & Allexius,
  Vi seglade till Skottland och tillbaka i somras från Åkersberga, normalt bara 2 ombord men sträckan Helgoland-Petershead var vi 3. Vi gick på 4 timmars vaktschema dygnet runt och upplevde att det trots allt fungerade bäst. Man fick en rutin i arbetet och visste att när väl passet var avklarat så kunde man koppla av någorlunda i 8 timmar (om inte det blev nödvändigt med arbete på däck förstås).
  Mvh, Stefan Lindberg

  #2486 Svar

  Ralph Andersson
  Forumledare

  Test

  #2503 Svar

  Anna Boman

  Hej !
  Seglade oever fraan Las Palmas till Barbados foer ngr aar sen med tvaa andra, vi hade tre timmars pass devs det blev en naturlig foerskjutning med ett pass per dygn, det funkade vaeldogt bra. Hundpasset mellan 2-5 hade varje person var tredje natt, inte saa farligt; Den som gick av sitt pass 8 fixade frukosten saa att den som hade haft hundpasset kunde sova lite laengre; Paa kvaellen saa aat vi oftast middag saa att den var klar till 20 ca, daa blev det vakt byte och den som hade hundvakten la sig och den tredje diskade upp.
  Seglingssugen saa det staenker naer jag taenker paa det.
  Mvh, Anna

  #2567 Svar

  Sven-Erik Andersson

  Jag har när vi varit 2 ombord kört 3 fyratimmarspass dagtid och fyra 3 timmars nattetid med början kl 20. Då byter man pass varje dygn automatiskt och det har fungerat bra.

  #2608 Svar

  Linda Hammarberg
  Forumledare

  Hej, Jag kan tänka mig att ni redan hittat en system som passar för er. Men frågan kan ju vara intressant för fler. När vi seglade med besättning brukade vi dela in natten i 3 och köra förskjutning med ett pass per natt, precis som Anna skriver. Men när vi bara är två vuxna ombord brukar vi dela in natten i två. Ett pass från nio-tio på kvällen till någon gång mellan tre och fem beroende på väder och trafiksituation. Och nästa pass varar så länge som frivakten vill att det ska göra – oftast till tio-elva på förmiddagen. Ibland kortare, ibland längre. Resten av dagen tar vi det som det kommer. Fördelen med långa vaktpass är att man hinner få en helt annan djupsömn och blir då mer utvilad än om man måste dela upp natten i småsnuttar. Nackdelen? Ja, de blir ju onekligen rätt långa :) Självstyrning är en förutsättning. /Linda

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
Svar till: Vakt schema
Din information: