jarle

Skavlan gästas av omtvistade långseglaren Jarle Andhøy

Fredagen den 4 mars gästas populära talkshowen Skavlan av den kontroversielle norske seglaren Jarle Andhøy, vars båt Berserk med tre personer ombord tragiskt förliste utanför Antarktis för fem år sedan.

Det har nu gått nästan exakt fem år sedan de tre besättningsmedlemmar från norska segelbåten Berserk gick under utanför Antarktis kust medan kapten Jarle Andhøy tillsammans med ytterligare en besättningsman var på väg mot Sydpolen med fyrhjuling. Båten har aldrig hittats, och ingen vet varför besättningen valde att lämna den skyddade ankarviken.

Året efter olyckan återvände Andhøy till Antarktis för att försöka ta reda på vad som hänt sina skeppskamrater och för att spela in tv-serien ”Berserk i pionerenes farvann” som nu visas på norska NRK1. Ikväll, fredagen den 4 mars, medverkar  Jarle Andhøy i Skavlan på SVT1. Han har har tidigare spelat in flera populära tv-serier och skrivit en rad böcker om sina eskapader på världshaven.

Jarle Andhøy blev känd när han redan som artonåring ensam lämnade Norge för att runda Kap Horn. Hans image är kontroversiell – han drar sig till polarområdena, har en vana att välja besättning på udda grunder och ger ett intryck av att visa mycket lite respekt för myndigheter och miljöföreskrifter på de platser han besöker. Den tragiska olyckan för fem år sedan har ökat kritiken mot Andhøy, och det är en allt växande skara som anser att han förstör för andra ”mer seriösa” långseglare.

Vad tycker du om Jarle Andhøy? Tror du att han är så galen som han vill framstå, och har vi honom att skylla för de allt striktare regler som införs i våra polarområden?

Posted in Artiklar, Äventyr, Böcker & Film and tagged , , , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>