Lars Alfredsson

Lars Alfredsson bekräftar attacken i Papua Nya Guinea

I början av december kunde vi läsa i flera svenska tidningar att långseglaren Lars Alfredssons båt Dawnbreaker blivit attackerad utanför Salomonöarna i västra Stilla havet. Vi har nu fått lite mer klarhet i vad som hände, och mycket tyder på att Lars och hans besättning hade tur som kom undan med bara ett rån.

Lars Alfredssons segelbåt Dawnbreaker.

Lars Alfredssons segelbåt Dawnbreaker.  FOTO: Privat

Enligt en artikel på Expressen.se ska Lars Alfredssons Kanter 64:a Dawnbreaker ha blivit attackerad av pirater utanför Salomonöarna i slutet i november. Efter en närmare titt på Dawnbreakers blogg kunde vi snabbt konstatera att det var något som inte stämde i dessa uppgifter. Båten befann sig enligt ägarens egen positionsrapportering i Papua Nya Guinea vid den angivna tidpunkten.

Vi har nu varit i kontakt med Lars Alfredsson som bekräftar att attacken på  skedde i Papua Nya Guinea. Närmare bestämt i staden Wevak på nordkusten dit de gått för att hämta ut ett paket med elektroniska sjökort som Lars fått skickat dit. Paketet hade fastnat i tullen, och de blev därför kvar några dagar längre än planerat.

Sent på kvällen tisdagen den 1 december hade Lars och hans besättning just tagit farväl av den lokala militären som varit ombord på några öl, när de hörde ett konstigt ljud på däck.

– Jag hörde en besättningsmedlem skrika ”Nej, nej, nej”, och såg hur han försökte blockera uppgången i aktern. Men han knuffades bort och ett gäng stora killar med machétes, knivar och pistoler kom upp på däck. De hotade och surrade besättningen. Jag lyckades låsa in mig i min hytt, och skickade upp två nödraketer genom en lucka.

Rånarna kom undan. Men Lars fortsatte att skjuta upp nödraketer. Men det skulle dröja 45 minuter till den lokala militären kom tillbaka.

– Jag uppskattar att attacken inte pågick mer än 3-5 minuter. Men dessa minuter känns som en evighet när man är under tvång, skriver Lars på bloggen. Efteråt fick vi höra att det var många som sett nödraketerna, och ringt polisen. Men de svarade inte, och tog ytterligare flera dagar på sig att skriva ut den nödvändiga rapporten till Lars försäkringsbolag.

Listan över stulna saker var lång. Kameror, datorer, kikare och plånböcker till ett värde av minst 100 000 kronor. Nästa dag upptäckte de även att dingen var sönderhuggen och att bensintanken stulits. Men besättningen var lyckligtvis oskadd. Totalt fanns fem personer ombord. Utöver Lars själv, ett svenskt par, en finne och en kanadensare.

Det svenska paret, Jonathan och Charlotta Isaksson, mönstrade på Dawnbreaker på Salomonöarna för att segla med till Japan. Jonathan berättar att de redan innan incidenten reagerat på den hårda stämningen i staden, med mycket taggtråd och beväpnade vakter. De hade blivit rekommenderade att ankra ute på någon ö medan de väntade, med valt att bortse från detta. Efteråt fick de höra att det var direkt olämpligt att ankra i bukten där de blev överfallna.

– I princip varenda yacht hade blivit attackerad den senaste tiden och det gällde både Wewak och de större städerna söderut. Många upplevde att det blivit sämre och sämre med åren, berättar Jonathan.

Papua Nya Guinea, och huvudstaden Port Moresby, har sedan lång tid tillbaka problem med ”raskols”, kriminella gäng som nu också spridit sig till de tättbefolkade samhällena längre norrut. I en artikel på Wikipedia ,som uppdaterades i september 2015, nämns Wewak som en av de platser där man har problem med ”raskols”. I samma artikel står att kidnappning och mord på seglare har blivit allt vanligare i de drabbade områdena.

Även på UDs webbplats kan vi läsa att säkerhetssituationen varierar betydligt från provins till provins i landet, ”Hög försiktighet bör iakttas generellt sett i landet. Resenärer bör vara synnerligen försiktiga, och kontinuerligt hålla sig uppdaterade för nya säkerhetsrisker”, lyder UDs rekommendation till resenärer i Papua Nya Guinea.

Posted in Artiklar and tagged , , , , , , , , , .

2 Comments

  1. PNG ar rankad som det farligaste landet pa jorden. Raskals dominerar manga byar och hax-mord, satanska traditioner och attacker pa VITA har okat. En hel grupp Australiska vandrare pa Kokooda Trail blev nyligen attakerade och manga locala ihjal huggna. Jag har en van som har bott mnga ar i Pt Moresby men flyttat till Thailand. Landed PNG ar helt i handerna pa kriminella fran top till bottom. POLISEN? Don’t kid yourself silly ”farangs”. Dom poliserna drack er ol och medelade locala Rascals” att kusten var klar. I PNG maste ”yachties” flytta sin bat mellan alltid olika stallen och aldrig stanna mer an tva natter. Sedan har de locala tid att planera och attakera. Enklast ar att unvika PNG helt och hallet. Farligt, fult och kvinno fientligt. PNG ar ett No no och det var stor tur att kvinnorna inte blev valdtagna och alla mordade. Sen kan ni ju ringa polisen om ni kan… PNG is the pits! Det finns inget gott att saga om PNG och om ni hor nagot bra sa ar det logn och farlig dikt.

  2. Jag upplever inte alls världen så svart eller vit som du ofta beskriver den, och tycker man ska akta sig för att dra alla över en kam. Vi älskade Papua Nya Guinea och människorna där. Vi undvek platser med dåligt rykte, höll oss ute på öarna och förflyttade oss ofta – och upplevde inga som helst problem. Men detta var 2012, och jag får tyvärr intrycket av att läget kan ha försämrats sedan dess. /Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>