DSC09795

Årets första avsegling

(Uppdaterad 160112 18:20 – VIDEO) För några dagar sedan föll snön tungt över Malmö och i bostadshusen runt Dockans marina lyser julgransbelysning och ljusslingor fortfarande upp mörkret. Då passar 28-åriga Malin Löf och 38-årige Johan Hammarlund ombord på S/Y Ran på att kasta loss för äventyr på de sju haven.

– Det finns de som tycker vi är tokiga men vi var helt enkelt så trötta på våra jobb att vi sa upp oss lite tidigare än det var tänkt och sticker nu i stället, säger Malin.

Ett alternativ hade förstås varit att leva som arbetsfri i Sverige några månader och kasta loss i maj i stället som det var tänkt, men det var inget alternativ som lockade.

– Visst kunde vi gjort det men då hade vi bara gått här hemma och bränt pengar. Vi har inte bråttom och kan ta varje dag som den kommer. Därför behöver vi inte pressa oss fram i dåligt väder utan kan välja ut de fina dagarna, säger Johan.

Han, om någon, vet vad han talar om. Detta är fjärde gången Johan kastar loss för att ge sig ut på världshaven och tre av gångerna har han seglat ut under udda perioder. Senast seglade han och hans dåvarande flickvän Lina Lindström ut i september och gången innan det seglade han ut med kompisen Kristian Persson i december.

– Eftersom jag seglat på Nordsjön och genom Engelska kanalen tidigare under vintern vet jag rätt väl vad som väntar. Kylan är inte det största problemet utan det är mörkret. Av dygnets 24 timmar är det bara ljust åtta – nio timmar.

Att angöra en okänd hamn i mörker är sällan önskvärt men Johan menar att han känner till hamnarna som väntar i början tämligen väl, därför tror han inte det ska bli något problem.

Och naturligtvis finns det även fördelar med vintersegling. Konkurrensen från andra fritidsbåtar i hamnar och genom Kiel-kanalen är tämligen begränsad och dessutom är många hamnar gratis under vinterhalvåret.

– Men det är klart, el, vatten och toaletter är också ofta avstängt så bekvämligheterna får man klara sig utan, säger Johan.

Förra gången Johan seglade ut i december gick värmaren ombord sönder innan de nådde Tyskland. Denna gången finns det två värmare ombord så förhoppningsvis ska det kunna vara relativt bekvämt på aluminiumbåten Ran som är en 40 fots Beason byggd i Karlstad.

För Johans del är detta som sagt fjärde gången han seglar ut i världen. På meritlistan finns bland annat att vara en av de första svenska segelbåt att segla i Antarktis farvatten. Den seglatsen gjorde han ihop med Kristian ”Krille” Persson 2006 med 33-fotaren Wild Rose. De kom ner till Antarktis bara någon vecka efter Arne och Heléne Mårtensson ombord på 62-fotaren Yaghan.

Om segla ut under udda perioder är ett av Johans signum så är segling med oerfaren besättning/partner ett annat. Första gången var han själv också helt oerfaren. Den gången kastade han och hans vänner loss åtta månader efter båtinköpet och det blev en runda till Karibien och hem igen. Därefter har Johan varit ensam ombord med att vara den erfarne.

– Innan jag träffade Johan för ett och ett halvt år sedan hade jag överhuvudtaget inte satt min fot på en segelbåt, säger Malin och skrattar.

Hon gillar dock resor och äventyr och föll snabbt för idén om långfärdssegling och är nu fast besluten på att lära sig så mycket som möjligt så snabbt som möjligt.

– Visst kommer Johan att få ta ett större ansvar nu i början men jag måste också lära mig hantera båten och det som hör till så att Johan också kan slappna av.

Det primära målet för parets segling är Kanarieöarna. Vad som väntar därefter har de ännu inte bestämt. Patagonien lockar förstås med sin karga miljö och öde farvatten men även solen och värmen i Karibien och Stilla havet.

– Jag har aldrig seglat jorden runt så det skulle förstås vara kul. Söderhavet låter ju inte heller helt fel, säger Johan.

– Visst skulle det vara skönt med sol och värme, fyller Malin i.

Hon behöver knappast säga det två gånger. Visserligen håller soljuset på att leta sig upp långt borta i öster när hon och Johan får hjälp av familj och vänner att kasta loss från Dockans regnhala brygga – men någon värme är inte att vänta de närmaste månaderna.

Läs mer

Den som vill följa Malins och Johans äventyr ombord på Ran kan följa dem på deras blogg på https://ransailing.wordpress.com/

Fotnot

Förbehåll till rubriken – Årets första avsegling – vi på SLS har i alla fall inte hört talas om någon som varit tidigare ute i år.

 

 

Posted in Artiklar and tagged , , , , , .

One Comment

  1. Pingback: En kall etapp – With RAN towards distant shores

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>