ARC20154

Resumé ARC 2015

Två svenska klassvinnare, men också en hel del haverier. Så sammanfattar vi årets 30-årsjubilerande ARC vars stora prisutdelning hölls på Saint Lucia nu i helgen.

De inledningsvis mycket starka vindarna ledde till en snabb överfart för de flesta deltagarna i årets Atlantic Rally for Cruisers, men också till fler skador än vanligt. Den svenska båten Talanta, en ny Pogo 40:a med Mikael Ryking som skeppare, var en av de som fick problem tidigt och hade bara ett halvt av två roder kvar när de seglade över mållinjen i Saint Lucia. En annan båt tappade masten, och flera deltagare hade problem med läckage.

Värst slutade ARC 2015 för den engelskflaggade Moody Grenadier 134 Magritte som okontrollerat började ta in vatten och sjönk tolv dygn ut på Atlanten. Besättningen kunde lyckligtvis räddas ombord på ett kommersiellt fartyg timmarna innan.

Först i mål var holländska VO65-båten Team Brunel som ankom Saint Lucia redan efter 8 dygn och dryga 7 timmar, vilket var sju timmar snabbare än tidigare rekord trots att de seglade den längsta sträckan av alla ARC-båtar i år, 3343 sjömil. Även i Cruising-divisionen var det holländskt i toppen, här med X-562:an Marisja som den stora vinnaren.

En av de svenskar som utmärkte sig lite extra var Erik Lindgren med besättning på Baltic 56:an Spirit V som kom etta i Cruising A-klassen. Även Pekka Karlsson med besättning vann sin klass i ARC+ med L32:an Corona Aq, samma båt som han deltog med i första ARC-eskadern 1968.

En annan av de fyra deltagare som var med redan för 30 år sedan var Tim Aitken, vars Truly Classic 75:a Braveheart of Sark röstades fram till ARC-flottans vackraste båt. Äldsta skepparen var 79-årige Manfred Kerstan som seglade sin 20:e ARC, den här gången på Swan 62:an Albatross.

Yngsta skepparen var 22-årige Nicola Henderson på Hot Stuff – en engelskflaggad Beneteau First 40.7. Totalt deltog 29 barn i årets ARC, den yngste två år. Enligt tradition delades även ut ett särskilt pris till minsta båten, som den här gången gick till den norska Inua – en Hallberg Rassy 310.

Posted in Artiklar and tagged , , , , , , , , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>