Dawnbreaker senaste position rapporterades norr om staden Madang i Papaua Nya Guinea den 30 november.

Svensk seglare i drama utanför Papua Nya Guinea

Enligt en artikel på Lerums Tidnings webbplats blev den svenska segelbåten Dawnbreaker förra veckan anfallen av pirater utanför Salomonöarna i västra Stilla havet. Ägaren Lars Alfredsson  ska ha ringt sin fru Carol i Sverige och berättat hur fyra män med machete kommit ombord sent på kvällen den 2:a december.

Lars själv låste enligt artikeln in sig i en hytt, och avfyrade ett nödbloss genom en ventil. Men när hjälpen väl anlände hade de objudna gästerna redan lämnat skeppet och fått med sig det mesta av värde. Ingen i besättningen rapporteras skadad.

Det var inte första gången Lars hade ovälkommet besök på sin båt. Enligt bloggen ska besättningen så sent som i augusti blivit av med både kamera och dator ombord på båten när man låg ankrad vid ön Malaita som tillhör Salomonöarna. Det finns dock anledning att anta att förra veckans drama inte utspelade sig på Salomonöarna, utan snarare någonstans norr om Papua Nya Guinea där båten befann sig för nio dagar sedan enligt senaste positionsrapporten på Dawnbreakers blogg.

Båda länderna har under lång tid haft problem med så kallade ”rascals”, lokala banditgäng som från och till anfaller gästande båtar. UD har gått ut med en varning för resenärer i området. De skriver på sin webbplats att brottsligheten tenderar att öka under perioden kring jul och inför större helgdagar.

Händelsen verkar dock inte ha avskräckt Lars som enligt hans fru har planerar att fortsätta mot Filipinerna och Japan och därifrån vidare till Alaska.


Lars, om du läser detta. Vi beklagar händelsen, och skulle uppskatta ett inlägg på Svenska Långfärdsseglares gästblogg där du berättar om händelsen och delar med dig av din syn på säkerhetsläget i regionen. /Linda Hammarberg

Posted in Artiklar, Äventyr, Långfärdsseglare, Säkerhet, Stilla havet and tagged , , , , , , , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>