Foto: Mahimahi.se

Gästblogg: Storm i marinan

Sara och Magnus lämnade Sverige sommaren 2013 för att segla jorden runt med sin Cigale 14 Mahimahi. De har nu kommit till Richards Bay i Sydafrika, där de igår drabbades av vindstyrkor på 50-60 knop. En storm som ledde till stora skador på såväl bryggor och båtar i marinan. Här berättar de om händelseutvecklingen. Fler bilder finns på Mahimahi’s blogg.

(Vill du också gästblogga på Svenskalangfardsseglare.se? Skicka ett mejl till info@svenskalangfardsseglare.se)


”Storm på väg! Tryggt och bra att ligga i marina då kan man tycka. Men inte i Richards Bay.

Vi visste flera dagar i förväg att det var en sydvästlig storm på väg och funderade på om bryggorna skulle stå pall. De såg allt annat än rejäla ut, vinglade och rörde sig alldeles för mycket i minsta vindby. Men här i Sydafrika är de ju vana vi hårda vindar så det ska väl klara sig tänkte vi. Marinan måste ju vara byggd för tufft väder.

Vi gjorde i alla fall en hel del förberedelser. Tack och lov! Magnus som är uppvuxen  med sin pappas visdomsord ”man ska alltid förtöja för storm” gjorde just det. Vi la ut ett akterankare som fick bra fäste och höll upp båten mot vinden. Vi hade massor av tampar till olika punkter på bryggan och givetvis alla fendrar ute.

Klockan tre i går natt kom vinden, precis som väntat. Magnus var uppe mest hela tiden och kollade att vi låg ok. Det ryckte och slet oroväckande i både Mahimahi och i bryggan. Så småningom ljusnade det och vi såg hur de andra på båtarna intill oss också kämpade med tampar och fendrar. Bryggorna flyttade sig alltmer ur sitt läge och så plötsligt, vek sig en hel brygga mittemot oss rakt upp i luften. Mer och mer, till slut pekade den rätt upp mot himlen.

De mindre pontonerna mellan båtarna vek sig samtidigt och la sig helt på tvärs och båtarna som låg där klämdes fast som i ett skruvstäd. En båt som kom in mitt i natten med stormen hack i häl, mycket lättade att ha undkommit stormen, trycktes ihop mellan pontonerna och fören drogs ner mot vattnet. Paret ombord valde att, krypandes längs den välta pontonen, lämna sin båt.

Sen dröjde det inte länge förrän också vår brygga vek sig. Den la sig rakt uppåt mot vårt skrov. Samtidigt som samma brygga bara ett par meter längre bort såg ut att snart knäckas rakt av. Snart började det förstås flyta brädor omkring från de trasiga bryggorna, de blev bra som förstärkning till fendrarna. Återvinning! Men läget var minst sagt kritiskt!

Om bryggan skulle ge sig helt hade vi ingen möjlighet att komma in till land. Och om hela bryggkomplexet skulle förlora sitt fäste så skulle alla båtar fara rakt mot stranden. Vi ligger längst in så det hade blivit en mindre katastrof. Eller en ganska stor.

Det var ingen rolig sits, flytvästar på och väskor med pass och pengar packade. Vi var beredda att lämna båten. Om bryggan in till land skulle gå av hade vi dingen redo. Bara att kapa tamparna och hoppa i.

Hela dagen fortsatte det att blåsa och när mörkret föll var det fortfarande stormbyar. En av oss satt uppe hela natten för att ha koll på vad som hände.

Nu är det dag här igen och vinden har lättat något fast inte tillräckligt för några reparationsarbeten. I morgon ska det bli vindstilla och då sägs det att det ska komma dykare som ska fixa alltihop. Vi tror det när vi ser det. Hittills har marinan varit långt ifrån handlingskraftig. Alla bryggor och alla båtar är ännu kvar i samma läge som i går. Fast det verkar stabilt. i alla fall. För en liten stund sen kom en kille från marinan och frågade oss om de kunde få låna vår dinge, de har ingen i marinan. Säger ju allt!

Vi är förstås glada och lättade att allt avlöpte väl och att vi och Mahimahi klarade oss helskinnade från alltihop. Värre är det för flera andra båtar som fått skador på skroven. Mest ytliga men en båt har ett hål rakt igenom.

Så här mycket äventyr vill vi helst inte ha inne i en marina, inte utanför heller i och för sig,  men slutet gott allting gott!”

Foto: Mahimahi.se

Foto: Mahimahi.se

Foto: Mahimahi.se

Foto: Mahimahi.se

Foto: Mahimahi.se

Foto: Mahimahi.se

Foto: Mahimahi.se

Foto: Mahimahi.se

Se fler bilder på Mahimahis blogg

Läs fler inlägg på gästbloggen

Posted in Gästblogg and tagged , , , .

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>