Nytt verktyg för optimal rutt

Från och med version 3.85 av Seapilot för iOS, erbjuds ett nytt navigationsverktyg för Weather routing med hjälp av Grib- och Polar-filer. Det hjälper dig som seglare att optimera din rutt utifrån vind- och strömprognos och din egen båts särskilda seglingsegenskaper. Under 2016 kommer funktionen även för Android och Windows.

Genom att kombinera data från en Grib-fil och en Polar-tabell för båtens specifika seglingsegenskaper, kan Seapilot presentera en föreslagen optimal rutt över öppen vattenyta – med de kursändringar som behövs alltefter som prognosen anger skiftande vindar/strömmar över tid.

I sin första release utgörs autorutt-verktygets ingångsvärden av Tid, Vind- och Strömprognos och Seglingsegenskaper – liksom två angivna positioner: Start och Finish. Andra djuprelaterade parametrar för hänsyn till land, grund och djupangivelser i sjökortet liksom båtens djupgående, kommer att implementeras i senare release av Seapilot. Verktyget är därför ännu bara avsett för väderoptimerad autorutt, Sailing Weather routing, vid segling på öppet vatten.

Priset för navigationsverktyget Weather routing är enligt ett pressmeddelande SEK 499:- vid betalning via användarkonto på Seapilots hemsida. Verktyget förutsätter att du i ditt användarkonto redan har ”Marks/Routes/Tracks”.

Fakta:

Grib-filer (GRIdded Binary) innehåller data om vind/ström-prognoser för ett område en viss tid framåt. De kan laddas ner eller beställas från olika vädertjänster på nätet och sedan importeras i Seapilot. Grib-filen skapar en sorts matris med pilar direkt i sjökortet, där du visuellt kan följa pilarnas förändringar via en rörlig tidsskala motsvarande aktuell prognosperiod. Samma Grib-fil kan sedan i vissa fall enkelt uppdateras för varje ny publicerad prognosperiod.

En Polar-fil är i det här sammanhanget en vindprofil-tabell för en viss segelbåtstyp och anger båtens optimala vinkel och hastighet i förhållande till olika angivna vindstyrke-intervall i tabellen.

Posted in Navigering, Notiser, Sjöväder and tagged , , , , .

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>