Dödsfall i Clipper Round The World Race

En besättningsman som deltog i tävlingen Clipper Round The World omkom under seglingens första etapp mellan England och Brasilien. Enligt uppgifter från arrangörerna inträffade olyckan natten mellan fredag och lördag 120 sjömil utanför Portugals kust.

Besättningsmannen, en 49-årig engelsk sjukvårdare vid namn Andrew Ashman, arbetade med att reva storseglet när olyckan inträffade. Vid tillfället blåste det en styv bris som ökade i styrka mot vindar på mellan 10 – 13 m/s. Enligt ett meddelande från arrangörerna råder det fortfarande oklarheter kring hur olyckan gick till men Andrew Ashman ska ha träffats av seglet och eventuellt även av bommen och slagits medvetslös. Trots att man omedelbart gav första hjälpen, bland annat med rådgivning från läkare via satellittelefon, vaknade seglaren aldrig till medvetande igen.

Andrew Ashman var enligt arrangörerna en erfaren seglare och ingick i besättningen på IchorCoal. Ingen annan i besättningen ska ha skadats. Båten omdirigerades efter olyckan till Portugal. På söndagen meddelade arrangörerna att besättningen ombord på IchorCoal bestämt sig för att fortsätta tävlingen.

Detta ska vara det första dödsfallet i tävlingen historia och dess grundare Robin Knox-Johnston beklagade djupt det inträffade. Arrangörerna har inlett en utredning av olyckan.

Clipper Round The World är världens längsta havskappsegling på 40 000 sjömil uppdelad på åtta etapper genomförs med 12 identiska 70-fotsbåtar. På arrangörernas hemsida kan man läsa att tävlingen är öppen för alla, så väl amatörer som proffs. Ett krav som ställs är att man är i god fysik över 18 år. Någon nautisk erfarenhet krävs dock inte av deltagande.

Posted in Notiser and tagged , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>