1024px-A_sunset_at_the_town_of_Kristiinankaupunki_Finland

Solnedgång i Kristiinankaupunki, Finland By Aki Pitkäkoski (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Säkrare segling i Österbotten

Det ska bli säkrare att navigera längs den österbottniska kusten. Just nu genomförs ett projekt med att märka ut och djupsäkra farleder på sträckan Kristianstad till Larsmo. Enligt en uppgifter från finska YLE har området varit mycket svårnavigerat med många inofficiella farleder som inte varit djupsäkrade. Under vattnet att många vassa stenar gömt sig.

– Det här är nog en av de svåraste skärgårdarna i världen med en massa stenar som gömmer sig under ytan. Det är väldigt viktigt med utmärkta leder, säger Stefan Råback som är en av medlemmarna i projektet.

Enligt inslaget är det framför allt seglare som är glada över att området mäts upp ordentligt.

– Det är positivt att det kommer nya rutter som jag inte tidigare kunnat åka på, trots att jag seglat här i årtionden, säger seglaren Hasse Eriksson som tycker att österbottniska skärgården generellt inte är svår att navigera i.

– Så länge du har uppdaterade sjökort, både digitala och till pappers, och är van att röra dig på sjön går det bra, säger han till YLE.

Det är inte bara befintliga farleder som säkras utan man tar också fram helt nya farleder till och från olika hamnar. Projektet har pågått sedan 2008 och har så här långt kostat cirka 2 miljoner euro.

Posted in Artiklar and tagged , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>