Northern Light på Hälsö

Northern Light seglar vidare

Sveriges kanske mest välkända långfärdsbåt är såld. Rolf Bjelkes och Deborah Shapiros röda Joshua. Northern Light, båten som övervintrat i Antarktis och seglat flera varv runt jorden.

Rolf Bjelke och Deborah Shapiro har bott ombord på Northern Light i 34 år, och seglat inte mindre än 230 000 sjömil på några av världens mest avlägsna platser. De har även skrivit flera böcker, och gjort flera filmer. Bland annat dokumentären ”Vinterskepp”, som visats i SVT.

För ett par år sedan återvände Rolf och Deborah till Sverige ännu en gång, den här gången för att stanna. De har nu köpt sig ett litet hus på ostkusten, och har tillbringat sommaren på Hälsö i Göteborgs norra skärgård med att förbereda båten för försäljning.

”Vi vill återställa båten till det skick de själva skulle vilja ha henne”, berättade Rolf när vi träffade honom tidigare i somras. Men nu är hon alltså såld. Northern Light lämnade Hälsö den 1 augusti, med den holländska flaggan hissad i aktern. De nya ägarna är ett ungt par med två tvillingpojkar på sex år. Det är bara att gratulera, en tryggare långfärdsbåt är nog svår att hitta.

Northern Light är en stålketch av typen Joshua, byggd 1974 på det välrenommerade franska META-varvet i Tarare utanför Lyon. Ett 70-tal likadana båtar har byggts på samma varv, varav minst fyra fortfarande seglar under svensk flagg. En av dem är Mary af Rövarhamn som förra året kom tillbaka till Sverige efter en fyra år lång världsomsegling.

Vi tackar Rolf och Deborah för all inspiration de gett oss genom åren, och önskar den all lycka i det nya livet som landkrabbor. Kanske ett äventyr i sig, att lära sig leva på land efter så många år till sjöss.

Posted in Artiklar, Båtar, Långfärdsseglare and tagged , , , , , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>