hurricane-photo-870x426

Stillsamt på orkanfronten

När samtliga prognoser ställts samman kan man konstatera att det lär bli en ovanligt stillsam orkansäsong på Atlanten. Den senaste prognosen från Colorado State University, som beskrivs som experter på området, talar om en orkansäsong långt under den normala.

Prognosmakarna förutspår att åtta tropiska stormar kommer att vandra över Atlanten och två eller tre av dessa kommer att nå orkanstyrka. Baserat på väderdata från 1950-talet och framåt får ”normalåret” 12 tropiska stormar varav sju når orkanstatus.

Om någon nu skulle fundera på att sticka ut över Atlanten mitt i orkansäsongen i och med dessa uppgifter bör man nog tänka om. Colorado State har visserligen utfört den här typen av prognoser i 32 år, men träffsäkerheten är kanske inte alltid den bästa. 2014 förutspådde man tre orkaner, sex bildades. 2013 bildades två men man förutspådde nio.

Orkansäsongen på Atlanten startar 1 juni och varar till 30 november. Augusti och september är de två mest aktiva månaderna för orkaner på Atlanten.

Allt enligt uppgifter från nyhetssidan Scuttlebutt.

Även National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) förespår ett stillsamt orkanår i sin uppdaterade prognos.

 

Posted in Artiklar and tagged , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>