ldhosrfjfhwsuj0ddvit

Världsrekordförsök på Norra ishavet

I tre års tid har de tre vänner i Expedition Svalbard restaurerat och byggt upp en RW32 – en 32 fots motorseglare i stål – för att klara de tuffa förhållandena på Nordsjön och Norra ishavet. Den 7 juni ger de sig ut på en fem månad lång seglats med målet att segla längre norrut än någon gjort tidigare.

– Det här är vårt drömäventyr. Att kombinera segling med äventyret att slå ett världsrekord är verkligen fantastiskt. Samtidigt vill vi påskina problemen med växthuseffekten. Teoretiskt är det möjligt att slå rekordet varje år eftersom isen drar sig tillbaka mer och mer för varje år som går, säger Aaron Sterner, en av medlemmarna i expeditionen, i ett pressmeddelande.

Passionen till segling och äventyr började på gymnasiet med seglingar varje sommar och vinterresor till svenska fjälltoppar för snowboardåkning och natur. Två av vännerna, Krister Stark och Joakim Söderström, är barndomsvänner sedan 25 år tillbaka medan Aaron har varit en del av gemenskapen senaste 12 åren. Detta gör att dessa tre karaktärer känner varann väl.

Största orosmomentet enligt pressmeddelandet är om båten ens kommer att hålla hela resan. Enligt information på projektets hemsida är båten byggd i 4 mm stål. Joakim som är besättningens allt i allo och även möbelsnickare är medveten om att det kan behövas ett konstant arbete med att reparera och laga båten under seglingen. Det väcker dock ingen större oro – förutom på kanske en punkt:

– Det är ju lite problematiskt att laga en avbruten mast, säger han.

Ett annat stort orosmoment är om man kan lyckas hålla sams under så lång tid på en sådan liten yta.

– Vi får väl se om vi kan fortsätta vara vänner efter den här seglingen, säger Krister med ett skratt.

De tre äventyrarna: Aaron Sterner, Krister Stark och Joakim söderström

De tre äventyrarna: Aaron Sterner, Krister Stark och Joakim Söderström

Projektet har följts av ett dokumentärteam från Megapixel Group AB och besättningen kommer själva filma äventyret för att sedan vid hemkomst klippas ihop till en dokumentär med bilder över vyer som få får uppleva på riktigt.

Den 7 juni kl 19.00 sker avseglingen från Bergviksvarvet, Bergviksvägen 12 i Bromma.

Läs mer på Expedition Svalbards hemsida här

Posted in Arktis, Artiklar and tagged , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>