missy2

Missy kapsejsade 8 gånger. Nu i hamn, elva dygn senare.

Det är med stor lättnad vi så här elva dygn efter den stora Atlantstormen kan rapportera att svenska OE32:an Missy och hennes besättning äntligen nått hamn på La Palma, längst västerut i ögruppen Kanarieöarna. 

Missy ska enligt uppgift ha kapsejsat åtta gånger och slagit runt flera varv i samband med stormen som drog fram väster om Azorerna 6-7 maj. Ombord fanns Lisbeth och Sture Ottosson från Ljungskile, som i likhet med besättningarna på fyra andra segelbåtar begärde räddning till följd av ovädret som skördade en 6-årig flickas liv. Paret Ottosson valde dock att avböja hjälp så snart man kunnat konstatera att både båt och besättning klarat sig utan allvarligare skador.

Besättningen ska ursprungligen ha varit på väg mot Azorerna, men la i samband med stormen om kursen mot Madeira – kanske i hopp om att undvika nästa lågtryck som då såg ut att vara på väg in mot området. Den fortsatta färden österut visade sig bjuda på ytterligare prövningar, med hårda nordostliga vindar som tvingade Missy allt längre söderut. Det är därför glädjande att kunna berätta att de under natten som gick äntligen kunde lägga till på den kanariska ön La Palma där den trötta besättningen nu vilar ut.

Vi hoppas att paret Ottosson med tiden ska orka berätta vad de varit med om, så vi andra får ta del av deras lärdomar. Men om någon redan nu har mer information får ni gärna dela med er i kommentarfältet nedan.

Posted in Artiklar, Säkerhet, Sjöväder and tagged , , , , , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>