Norska segelbåten Kolibri

”Allt var bara kaos”

Norska Swan 44:an Kolibri var en av de båtar vars besättning förra veckan fick räddas till följd av en storm väster om Azorerna. De fyra besättningsmännen klarade sig utan allvarliga skador, men båten fick lämnas vind för våg. Nu berättar skepparen vad som egentligen hände där ute.

Många som sett den portugisiska marinens video från räddningsmanövern av besättningen på norska segelbåten Kolibri har undrat varför man valde att överge en till synes oskadd båt. Skepparen Guttorm Guttormsen är nu hemma i Norge igen och kan ge sin egen bild av händelsen. I en nästan tio minuter lång videointervju av Agderposten beskriver han situationen ombord.

”Allt var bare kaos” säger Guttormsen och berättar att båten hade slagit runt två gånger i den grova sjön. Masten stod fortfarande upp, men toppvanten var lösa och de vågade därför inte hissa segel. Detta i kombination med det faktum att de förlorat livflotten ledde fram till beslutet att aktivera nödsändaren och kalla på hjälp.

Vad som har hänt, eller kommer att hända, med den övergivna båten är ännu oklart.

Posted in Artiklar, Säkerhet, Sjöväder and tagged , , , , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>