lågtryck_azorerna-700x466

Svensk båt slog runt i storm på Atlanten.

Några hundra sjömil sydväst om Azorerna överraskades den svenska OE32:an Missy under onsdagen av ett lågtryck som förde med sig 10 meter höga vågor och vindar på 25 sekundmeter. Båten ska enligt uppgift kapsejsat åtta gånger i den svåra sjön, och slagit runt flera varv. Besättningen sände ut Mayday, men avböjde räddning när man kunnat konstatera att både båt och besättning klarat sig utan allvarligare skador. Svenskarna var ursprungligen på väg från Karibien till Azorerna men har nu lagt om kursen mot Madeira.

Betydligt värre gick det för den franska familjen ombord på katamaranen Rêves D’ô, en Lagoon 400 S2, som efter kapsejsning sjönk under natten till torsdagen. Mamman i familjen och den 9-åriga sonen lyckades ta sig ombord på livflotten medan pappan och den 6-åriga dottern låg kvar i vattnet fram till gryningen när hjälp anlände. Dottern dog tragiskt nog på väg till sjukhuset till följd av kraftig nerkylning.

Ytterligare tre båtar – holländska Gandul, amerikanska Manca 3 och norska Kolibri – med sammanlagt åtta personer ombord begärde enligt portugisiska sjöräddningen assistans till följd av samma oväder. Detaljerna kring varför dessa tre båtar begärt hjälp är än så länge oklara, men samtliga ombord verkar ha klarat sig utan allvarliga personskador.

Här nedan en video från räddningen av besättningen på norska Swan 44:an Kolibri.

 

 

Posted in Artiklar, Säkerhet, Sjöväder and tagged , , , , , .

3 Comments

  1. Besättningen på Missy fick en fortsatt tuff etapp, och det var en mycket trött besättning som i natt angjorde Palma på Kanarieöarna. Men nu är de i alla fall tryggt i hamn och kan vila ut.

  2. Den norska båten på filmen. De såg ju ut att klara sig fint, varför behövde de räddas? Vad händer med båten sedan, söker man upp den igen? Eller får den driva tills den kör på ngt och sjunker?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>