GGRChart

Golden Globe Race tillbaka efter 50 år

1968 gick en av tidernas mest klassiska kappseglingar av stapeln. Sunday Times Golden Globe Race – den första soloseglingen non-stop runt jorden. Vann gjorde engelsmannen Robin Knox Johnson. Nu arrangeras ett nytt race till hans ära – under samma förutsättningar som för 50 år sedan.

Av nio deltagare var det bara Robin Knox Johnson som tog sig i mål när Sunday Times arrangerade det första Golden Globe Race 1968. Fyra deltagare hoppade av innan de ens lämnat Atlanten, den ekonomiskt pressade Donald Crowhurst tog sitt eget liv efter att ha försökt fejka sin framgång med falska positionsrapporter medan den excentriske fransmannen Bernard Moitessier bestämde sig för att fortsätta ett halvt varv till trots goda chanser att vinna hela tävlingen.

Händelseförloppet i Golden Globe Race 1968 har skildrats i dokumentärfilmen ”Deep Water” och boken ”A voyage for Madmen” som båda rekommenderas varmt. Men själva kappseglingen har inte upprepats, inte förrän nu. 2018 arrangeras ett nytt Golden Globe Race. Den här gången under samma förutsättningar som Robin Knox Johnsson vann för femtio år sedan. Båten ska vara mellan 32 och 36 fot, långkölad och navigeras utan hjälp av satelliter eller modern instrumentering. Det här ser vi framemot att följa. Vore roligt med en svensk deltagare …

Mer information om Golden Globe Race 2018

 

Posted in Artiklar, Evenemang, Kappsegling and tagged , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>